Biszkoptowa babka cytrynowa

Składniki

Ciasto

  • 250 g maki na babkę i biszkopt Polskie Młyny
  • 250 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki soku z cytryny
  • szczypta soli

Lukier cytrynowy:

  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek soku z cytryny

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wyjmujemy na blat około pół godziny przed planowanym pieczeniem. Dzięki temu nabiorą one temperatury pokojowej. Masło ucieramy z cukrem tak, aby powstała jednorodna, puszysta masa bez kryształków cukru. Ciągle ucierając dodajemy do masy kolejno jedno całe jajko i po jednym z trzech, pozostałych żółtek. Do cukrowo-maślano-jajecznej masy dodajemy sok z cytryny i mieszamy całość. W osobnej misce przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Suche składniki łączymy ze sobą, a następnie dodajemy do ciasta małymi porcjami. Pianę z 3 białek ubijamy ze szczyptą soli do osiągnięcia sztywnej konsystencji. Ubite białka dodajemy małymi porcjami do ciasta i delikatnie łączymy ze sobą wszystkie składniki.

Ciasto pieczemy w wysokiej formie do babki przez 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Aby przygotować lukier, łączymy ze sobą cukier puder i sok z cytryny oraz podgrzewamy nad gorącą kąpielą wodną do całkowitego rozpuszczenia się wszystkich składników. Powstałym lukrem smarujemy upieczoną babkę.

Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy