Babka biszkoptowa

Składniki

  • 5 jajek,
  • 2 szkl.mąki(użyłam mąki ekologicznej Polskie Młyny)
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół szklanki oleju(użyłam olej Polski Rzepakowy)
  • szkl.cukru
  • cukier waniliowy,

na lukier:

  • 5 łyżek cukru pudru,łyżka gęstej śmietany(18  %),ok 1 łyżki soku z cytryny

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Białka ubijamy,dodajemy cukier,cukier waniliowy i żółtka ,ucieramy jeszcze chwilę, w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy masą jajeczną za pomocą łyżki drewnianej,na końcu dodajemy olej i jeszcze mieszamy łyżką do połączenia się składników, wylewamy ciasto do keksówki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach ok 40-45 min(do suchego patyczka)

Zobacz wszystkie przepisy