Bułki do burgerów

Składniki

  • 330 gram Mąki Szymanowskiej Chlebowej typ750
  • 130 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży 
  • Łyżeczka cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 40 ml oleju
  • Szczypta soli
  • 4 łyżeczki sezamu do posypania bułek
  • Jajko i mleko do posmarowania bułek

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, wbij jedno duże jajko i dodaj olej. Mleko pogrzej dodaj do niego cukier, drożdże i dokładnie wymieszaj. Bułki nie wymagają wcześniejszego rozczynu, więc od razu wlej mleko z rozpuszczonymi drożdżami do miski z resztą składników. Całość wymieszaj drewnianą łyżką. Miskę z ciastem pod bułeczki przenieś pod mikser z hakami. Ciasto wyrabiaj minimum 10 minut. Ciasto po wyrabianiu powinno być jednolite, gładkie i elastyczne. Możesz też wyrobić ciasto ręcznie. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrastania na około 60 minut. Po tym czasie uformuj kulki i poukładaj na blaszce. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia około 30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmaruj mlekiem rozmieszanym z jajkiem i posyp sezamem. Piecz w temperaturze 180 stopni z funkcją góra dół przez 20 minut.  Smacznego!

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii