Pełnoziarnista pizza

Składniki

  • 1/3 szklanki Mąki Szymanowskiej pszennej (+ do podsypania),
  • 1/3 szklanki Mąki Szymanowskiej żytniej pełnoziarnistej, typ 2000
  • 3 dag świeżych drożdży,
  • ok. 1/2 szklanki letniej wody,
  • ok. 1/2 płaskiej łyżeczki soli morskiej,
  • łyżeczka cukru,
  • tłuszcz i mąka do form.
  • 5 dużych łyżek sosu pomidorowego,
  • ząbek czosnku,
  • 2-3 duże pomidory,
  • 150 g mozzarelli,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • sól, pieprz,

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, łyżka mąki pszennej i łyżką mąki żytniej. Dodajemy ok. 1/2 szklanki letniej wody, rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięta, w ciepłe miejsce. Do miski przesiewamy mąką pszenną i żytnią, dodajemy sól, wlewamy wyrośnięte drożdże i oliwę z oliwek. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 30 minut). Sos pomidorowy lekko podgrzewamy z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, doprawiamy go suszonym oregano, studzimy. Z pomidorów zdejmujemy skórkę, kroimy je na plasterki. Mozzarellę porywamy palcami na kawałki. Formę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, nadając mu kształt o średnicy zbliżonej do formy. Ciasto lekko nakłuwamy, rozsmarowujemy sos pomidorowy, układamy plastry pomidorów, posypujemy czarnym pieprzem i solą morską, przykrywamy plastrami mozzarelli. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C z termoobiegiem i pieczemy przez 20 minut aż ser apetycznie się rozpuści, a spód się upiecze.

Zobacz wszystkie przepisy