Lekki sernik

Składniki

Spód
  • 15 dag margaryny do pieczenia
  • 2 szklanki mąki Szymanowskiej uniwersalnej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
  • 1 kilogram sera twarogowego śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 0,5 szklanki Oleju Polskiego
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • 5 białek
  • 3 szklanki mleka 2%
  • kwiatki cukrowe do dekoracji

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Spód
Mąkę Szymanowską uniwersalną wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do miski przełożyć margarynę, jajko, żółtko, cukier oraz mąkę z proszkiem. Dokładnie zagnieść jednolite ciasto. Blaszkę do pieczenia o wymiarach 25/36 cm wyłożyć papierem lub pergaminem. Na tak przygotowaną blachę do pieczenia wyłożyć ciasto. Ugnieść ręką, żeby powierzchnia była równa.
Masa serowa
Ser przełożyć do miski. Dodać do niego cukier, cukier waniliowy oraz budyń (proszek budyniowy). Dobrze wymieszać, najlepiej mikserem. Ubijać tak długo, aż nie będzie grudek. Następnie dodać jajka i żółtka. Wymieszać. Cały czas ubijając dodać Olej Polski. Zwolnić obroty na mikserze i wlać mleko. Wymieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką. Uważać, ponieważ masa będzie bardzo rzadka.
Masę delikatnie przelać na wyłożone wcześniej na blaszkę ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 60 – 70 minut w 180 st C lub do tak zwanego „suchego patyczka. Jeżeli podczas pieczenia wierzch sernika zacznie się rumienić przykryć go folią aluminiową. Po upieczeniu dobrze ostudzić. Wierzch można ozdobić cukrowymi kwiatkami.

Zobacz wszystkie przepisy