Szarlotka rustykalna

Składniki

Ciasto:

  • Ciasto Kruche – Polskie Młyny

Nadzienie:

  • 500 g winnych jabłek
  • 30 g cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1/3 łyżeczki cynamonu

 

Czas przygotowania

Kalorie

Porcje

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą dokładnie przesiane, suche składniki, do których dodajemy schłodzone, pokrojone w kostkę masło. Całość szybko, ale bardzo dokładnie siekamy nożem do uzyskania kruszonki, a później kruchego ciasta. Lepimy z ciasta kulę, którą zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 45 minut. Obieramy jabłka i kroimy je na cienkie plastry. Mieszamy ze sobą sok z cytryny, cukier i cynamon. Mieszanką tą oblewamy dokładnie jabłka. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni. Ciasto wałkujemy tak, aby miało średnicę o 3 centymetry większą niż forma. Jabłka układamy w zakładkę na środku formy i smarujemy je roztopionym masłem. Wolne brzegi układamy na jabłkach.
Szarlotkę pieczemy przez ok. 35-40 minut.

Zobacz wszystkie przepisy

Wróć do kategorii